Meesterschap over lastige situaties


Volwassenen (ouders/leraren) stoeien regelmatig met het gedrag van een kind.

 

De oplossing ligt niet bij het kind

De oplossing bij de aanpak van stelselmatig pesten - ligt ALTIJD bij de volwassenen en niet bij het kind. Neem je als volwassene die handschoen op en ga je kijken naar wat jij kunt doen (alleen of samen met anderen), dan merk je direct welke mogelijkheden dat geeft. In plaats van boosheid/frustratie door het gedrag van een kind, word je de situatie ‘meester’.

 


Je kunt de ander niet veranderen

Een belangrijke les voor álle volwassenen die met kinderen (leven en) werken: je kunt de ander niet veranderen! Is dat een frustrerende gedachte? Dat hoeft niet, want de oplossing is nabij en veel eenvoudiger dan je denkt. Je kunt namelijk wel (1) je eigen gedrag in relatie tot de ander veranderen én (2) je kunt de omstandigheden voor de ander veranderen.

 

Die verandering bij jou, of van de omgeving, kan leiden tot heling bij het kind. Daardoor kán een kind meer van zichzelf (en wellicht ander gedrag) laten zien.

 

Draai je het om en wil je dat de ander verandert, dan ga je voorbij aan de oorzaak en vererger je onbedoeld het probleem. Misschien leidt de geforceerde aanpassing van het gedrag van het kind bij jou (tijdelijk!) tot meer rust, maar de onderliggende behoefte (b.v. meer structuur/veiligheid) wordt dan niet herkend.

 

Zoals voor iedereen die zich niet gezien voelt geldt - en dat geldt voor kinderen misschien wel in het kwadraat - dat ze dat zullen laten merken. Ze zullen ons op een andere manier spiegelen wat niet gezegd, of geleefd wordt.

 

Hoe zou dat voor jou zijn? Hoe zal dat voor een 'lastig' kind zijn?